Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler

6769 sayılı kanun patent, marka ve tasarım tescil süreçlerinde hangi değişiklikleri getiriyor?

10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile birlikte Patent, Marka ve Tasarım tescili süreçlerinde bazı farklılıklar oluştu. Bu değişiklikler 10 Ocak 2017 tarihinden önce yapılan başvuruları etkilemiyor ancak, uluslararası başvurular, ulusal aşamaya geçtikleri tarihte yürürlükte olan kanuna tabi olacaklar. Yani, başvuru tarihi daha eski olsa dahi 10 Ocak 2017 tarihinden sonra Türkiye'ye giriş yapan uluslararası başvurular da bu kanuna tabidir.

Patent ve Faydalı Model ile ilgili yenilikler

  • Patent ile ilgili olarak belki de en önemli yenilik, incelemesiz patent sisteminin kaldırılmış olmasıdır. Yani, bu kanuna tabi olan patent başvuruları için incelemesiz patent sistemi seçilemeyecek.
  • Diğer bir önemli yenilik ise patent belgesinin verilmesinin ardından da bir itiraz sürecinin mümkün olması. Artık, patentin verildiğinin bültende yayınlanmasından itibaren 6 ay içerisinde patente itiraz edilebiliyor. Faydalı model belgelerine ise böyle bir itiraz mümkün değil.
  • Öğretim üyelerinin buluşlarında hak sahibi artık üniversite. Bu hak mutlak bir hak değil ve bu buluştan elde edilen gelirin bir kısmının öğretim üyesine verilmesi gerekiyor. 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede ise öğretim görevlilerinin buluşları üzerinde üniversitenin herhangi bir hakkı bulunmuyordu.

Marka ile ilgili yenilikler

  • Artık noter onaylı muvaffakatname kullanılarak benzer markaların benzer sınıflarda tescil edilmesinin önü açılmıştır. Yani, önceki hak sahibi bu markanın bir kısmının kullanımına izin verebiliyor.
  • Bültende yayınlanan markalara itiraz süresi 3 aydan 2 aya indirildi. Hak kaybına uğramamak için 10 Ocak 2017 tarihinden sonra yapılan başvurularda bu sürenin dikkate alınması gerekiyor.
  • Tescil edilmeden kullanılmakta olan tanınmış markalar da artık itiraz işlemlerinde dayanak olarak kullanılabiliyor.
  • Aksesuar, yedek parça ve benzeri ürünler üzerinde, malın veya hizmetin kullanım amacının belirtilmesinin gerekli olduğu hallerde markanın kullanımı artık marka sahibi tarafından engellenemiyor.

Tasarım ile ilgili yenilikler

  • Tasarım başvuruları ile ilgili en önemli değişikliklerden birisi artık yenilik araştırması yapılacak olmasıdır. Sınai mülkiyet kanunu öncesinde tasarım tescil başvuruları bültende yayınlanıyor ve herhangi bir itiraz olmaması halinde tescilleniyordu. Yeni olmadığı açık olan tasarımların tescil edilmesinin önü böylelikle kapanmış oldu.
  • Artık tescilsiz tasarımlar, kamuya sunuldukları tarihten itibaren 3 yıl süreyle korunuyor.
  • Öğretim görevlilerinin tasarımları üzerindeki hak artık üniversiteye ait. Patentte de olduğu gibi bu hak sınırsız değil. Bu tasarımdan elde edilen gelirin bir kısmının öğretim görevlisiyle paylaşılması gerekiyor.
  • Bültende yayınlanan tasarımlara itiraz süresi 6 aydan 3 aya indirildi. Hak kaybına uğramamak için 10 Ocak 2017 tarihinden sonra yapılan başvurularda bu sürenin dikkate alınması gerekiyor.

Tabii ki yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ile gelen yenilikler yukarıda yazılanlarla sınırlı değil. Bu kanun daha bir çok yenilik içeriyor. Ancak biz, sizlerin işine en çok yarayacağını düşündüğümüz farkları yukarıda özetledik. Bu kanunla ilgili olarak veya fikri haklarla ilgili herhangi bir konuda desteğe ihtiyacınız olması durumunda bizimle iletişime geçin!

Sidus Patent başvurularınızı baştan sona takip eder, size yalnızca talimat vermek kalır...

Diğer makaleler

Top