Patent

Lütfen Dikkat!
Bu sayfa, yaptığınız yeni bir aleti, yeni bir cihazı veya mevcut bir alet/cihaz üzerinde yaptığınız iyileştirmeleri korumanızı sağlayan Patent ve Faydalı Model belgeleriyle ilgilidir.
Halk dilinde marka patenti olarak da isimlendirilen Marka Tescili ile ilgili bilgi almak için lütfen buraya tıklayın »

Patent nedir?

Teknik bir konuda oluşan bir soruna teknik bir çözüm getirilmesi ile buluş ortaya çıkmaktadır. Buluşların resmi bir kurum tarafından belirli süreler içinde korunmasına patent denir. Bu koruma için verilen belge patent belgesi şeklinde ifade edilmektedir. Patent ile ilgili daha fazla bilgi almak için Buraya tıklayın! »

Faydalı model nedir?

Faydalı model belgesiyle, teknikte bilinen ürünler üzerinde yapılan iyileştirmeler korunmaktadır. Faydalı model belgesini alabilmek için buluşunuzun yeni olması ve sanayiye uygulanabilir olması gerekmektedir. Faydalı model belgesi için buluş basamağı kriteri aranmaz.

Patentin koruma kapsamı ve süresi

Patent, başvuru yapılan ülke sınırları içerisinde koruma sağlamaktadır.

10.01.2017 tarihli Sınai Mülkiyet Kanunu ile birlikte Türkiye'de incelemesiz patent sistemi kaldırılmıştır. Bu tarihten sonra yapılan başvurular için yalnızca incelemeli patent seçeneği mevcuttur. İncelemeli patentin koruma süresi 20 yıldır.

Faydalı Model için koruma süresi ise 10 yıldır.

Yurtdışında Koruma

Buluşunuzu yurtdışında da korumak için uluslararası patent başvuru ve belgelendirme sistemleri ile ilgili bilgiye

Buradan Ulaşın »

Patent ile ilgili hizmetlerimiz

Patent başvurusu yapmak istediğiniz buluşunuz için tekniğin bilinen durumunda yer alan patent dokümanlarının tespit edilmesi amacıyla, ulusal ve uluslararası patent veritabanlarında gerçekleştirilen araştırmadır. Ön araştırma, buluşunuzun patent almasına engel olabilecek dokümanların başvurudan önce tespit edilmesi ve başvurunun bu dokümanlar göz önünde bulundurarak yapılabilmesi açısından önem taşır.

Başvurunuzun olumsuz sonuçlanmaması için uzman mühendislerimiz ön araştırma hizmetini titizlikle gerçekleştirir.

Tarifname, buluşunuzun teknik özelliklerinin anlatıldığı ve patent alınabilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna (eski adıyla Türk Patent Enstitüsüne) verilmesi zorunlu olan dokümandır. İstemler ise tarifname doğrultusunda hazırlanan ve buluşunuzun koruma kapsamını belirleyen öğelerdir. Bir patent başvurusunun belge ile sonuçlanması buluşun yeni olmasına ve buluş basamağı içermesine olduğu kadar, tarifname ve istemlerin buluşu ne kadar iyi anlattığına da bağlıdır. Ayrıca, kapsamı iyi belirlenmemiş bir patent, tescil edilse dahi size bir koruma sağlamaz.

Uzman mühendislerimiz tarifnamenin iyi hazırlanmasının önemini bilir ve tarifnamelerinizi bu doğrultuda hazırlar.

Bir patent veya faydalı model belgesi alabilmek için buluşunuzu anlatan tarifname metni, istemler, özet ve şekiller ile birlikte, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılan patent veya faydalı model başvurusudur. Resmi süreç bu başvuru ile başlar.

Patent başvurusunun gerçekleştirilmesinin ardından Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent Enstitüsü) veya anlaşmalı kuruluşlar tarafından araştırma ve inceleme raporları düzenlenmektedir. Bu raporların içerisinde yer alabilecek olumsuzlukları giderebilmek için bu raporlara karşı görüş hazırlanması gerekmektedir. Görüş dokümanının doğru bir şekilde hazırlanması araştırma/inceleme raporu olumsuz olan bir başvurunun dahi patent tesciliyle sonuçlanmasını sağlayabilmektedir.

Bültende yayınlanan Patent/Faydalı Model başvurularının bu belgeleri almak için gerekli kriterleri taşımadığı durumlarda, bu başvuruların neden tescil edilmemesi gerektiğini anlattığımız metindir. Görüş dokümanı rakiplerinize haksız avantaj sağlayabilecek tescillerin engellenmesini sağlayabilir.

Bir patent başvurusunun tescille sonuçlanıp sonuçlanmadığını, bir patent belgesinin halen geçerli olup olmadığını anlayabilmek için gerçekleştirilen araştırmadır.

Bir ürünün geliştirilmesi ve/veya üretimi aşamalarında zaman, emek ve para harcamadan önce bu ürünün üretimi ile ilgili engel teşkil edebilecek patent dokümanlarının belirlenmesi faydalı olmaktadır. Böylelikle, üretilmesi bir patentin ihlal edilmesine yol açabilecek olan ürünlerin geliştirilmesi için harcanacak olan zaman, emek ve paranın boşa gitmesi engellenmektedir.

Uzman mühendislerimiz ürünlerinizin teknik özelliklerini belirler ve bu teknik özellikler doğrultusunda mevcut patent dokümanları arasında araştırma yapar.

Ürünlerin ve/veya patent dokümanlarının diğer ürünlerle ve/veya patent dokümanlarıyla karşılaştırılması hizmetidir.

Böylelikle, bir ürün veya patent dokümanının diğer bir patent dokümanının kapsamına girip girmediği, bir ürünün diğer bir ürünle aynı teknik özelliklere sahip olup olmadığı konusunda fikir edinilebilir.

Bir ürünün bir patent dokümanının kapsamına girip girmediğinin belirlenmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen inceleme hizmetidir

Böylelikle, bir ürünün teknik özelliklerinin bir patent dokümanının kapsamına girip girmediği konusunda fikir edinilebilir.

Sunduğumuz Hizmetler

  • Patent Patent/Faydalı model ön araştırma, tarifname yazılması, araştırma/inceleme raporuna karşı görüş hazırlanması hakkında bilgi edinmek için buradan başlayın!
  • Marka Marka benzerlik araştırması, başvurusu, tescili, markalara itiraz ve itirazlara cevap hazırlanması hakkında bilgi edinmek için buradan başlayın!
  • Endüstriyel Tasarım Endüstriyel tasarım tescili ile ilgili başvuru öncesi ve sonrası işlemler hakkında bilgi sahip olmak için buradan başlayın!
  • Rakip/sektör takibi ve analizi Faaliyet alanınızda hangi gelişmeler var? Rakipleriniz neler yapıyor? Buluşunuz ihlal ediliyor mu? Öğrenmek için buradan başlayın!
  • Diğer Hizmetlerimiz Alan adı tahsisi, coğrafi işaret tescili, entegre devre topoğrafyaları tescili ve eğitim ihtiyaçlarınız için buradan başlayın!
Top