Patent, teknik bir soruna teknik bir çözüm getirilmesini sağlayan buluşların kamuya açıklanması karşılığında, başvuru sahibine, sınırlı bir süre için verilen tekel hakkıdır.
Başvuru aşamasından sonra, araştırma raporunun düzenlenmesinin ardından başvuru sahibi, buluşunun ticari başarısını gözlemlemek veya inceleme aşamasının maliyetlerini erteleyebilmek için incelemesiz patent sistemini seçebilmektedir. Bu durumda başvuru sahibinin, inceleme talep etmek için başvurudan itibaren 7 yıl süresi bulunmaktadır. Başvurudan itibaren 7 yıl içerisinde inceleme talep edilmemesi halinde patent koruması sona erer. İncelemesiz patentler için üçüncü kişiler de inceleme talep edebilmektedir.
Lütfen Dikkat!
10.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu ile incelemesiz patent sistemi kaldırılmıştır. Bu tarihten önce yapılmış olan başvurular için incelemesiz patent sistemi seçilebilir ancak bu tarihten sonra yapılan başvurular için incelemesiz patent sistemi seçilemez!
Patent alabilmek için öncelikle bir tarifname hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumuna (eski adıyla Türk Patent Enstitüsüne - TPE) başvuru yapılmalıdır. Başvurunun ardından sırasıyla araştırma ve 1. inceleme raporları talep edilmelidir. Gerekmesi halinde 2. ve 3. inceleme raporları da talep edilebilmektedir. Patent başvuru süreciyle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu yazımıza göz atın! »
Buluşunuzun patent tescilinin yapılabilmesi için yeni olması, sanayiye uygulanabilir olması ve buluş basamağı içermesi gerekmektedir. Başvurunuzun bu kriterleri karşılayıp karşılamadığı araştırma ve inceleme raporları doğrultusunda belirlenmektedir.
Buluş niteliğinde olmasına ve patentlenebilirlik kriterlerini sağlamasına rağmen, konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar ve önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirilmesi usulleri patent ile korunamaz.
Bunların yanı sıra, keşifler, matematik metotları, bilimsel teoriler; iş görme yöntemleri (zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin usul ve kurallar); bilgisayar yazılımları, edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri; bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller; insan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan veya hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri, buluş niteliğinde olmadıkları için patent tesciliyle korunamazlar.
Patent başvurusunda kullanılan ve buluşu açıklayan metin tarifnamedir. Tarifname özet, tekniğin bilinen durumu (önceki teknik), buluşun amaçları, varsa şekillerin açıklamaları, buluşun ayrıntılı açıklaması, istemler ve varsa şekilleri içermelidir. Tarifname, teknikte uzman kişinin buluşu üretebileceği şekilde açık olmalıdır.