Patent koruması bölgeseldir. Diğer bir deyişle patent belgesi yalnızca başvuru yapılan ülkenin sınırları içerisinde koruma sağlar. Buluşunuzu farklı ülkelerde korumak istemeniz durumunda bu ülkelere veya topluluklara ayrıca başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru sahibinin işlemlerini kolaylaştırmak üzere bazı başvuru ve belgelendirme sistemleri sunulmaktadır. Bunlardan en önemlileri PCT ve Avrupa Patentidir.
PCT (Patent Cooperation Treaty - Patent İşbirliği Sözleşmesi), Türkiye'nin 01.01.1995 tarihinde taraf olduğu, 152 üye ülkeye sahip bir başvuru sistemidir.
PCT başvurularında araştırma otoritesi tarafından hazırlanan araştırma raporu ve ön inceleme otoritesi tarafından hazırlanan ön inceleme raporu üye ülkelerin tamamında geçerlidir. Araştırmadan ve eğer talep edildiyse ön incelemeden sonraki aşamalar seçilen her bir ülkede ayrı ayrı yürütülür.
PCT başvurusunun avantajı tek bir ücret karşılığında üye ülkelerin tamamında geçerli olan bir araştırma raporu elde edilmesidir.
PCT bir başvuru sistemidir, belgelendirme sistemi değildir! Koruma talep edilen ülkelerin her birinde işlemlerin ayrı ayrı yürütülmesi gerekmektedir.
Avrupa Patent Anlaşması (EPC - European Patent Convention) 38 üye ülkeye sahip bir belgelendirme sistemidir.
Avrupa patenti başvuruları doğrudan Avrupa Patent Ofisini (EPO - European Patent Office) yapılır. Araştırma ve inceleme raporları da Avrupa Patent Ofisi tarafından hazırlanır.
Avrupa patenti başvurusunun avantajı işlemlerin tek bir ofis üzerinden yürütülmesi ve alınan patent belgesinin, istenildiği takdirde, tüm üye ülkelerde geçerli hale getirilebilmesidir.
EPO tarafından verilen belge kararını takiben 3 ay içerisinde koruma talep edilen ülkedeki ücretlerin ödenmesi ve o ülke tarafından talep edilen çevirilerin verilmesi gerekmektedir.
Yurtiçindeki ve yurtdışındaki patent işlemleriniz ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin!