Marka koruması bölgeseldir. Diğer bir deyişle marka belgesi yalnızca başvuru yapılan ülkenin sınırları içerisinde koruma sağlar. Markanızı farklı ülkelerde korumak istemeniz durumunda bu ülkelere veya topluluklara ayrıca başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru sahibinin işlemlerini kolaylaştırmak üzere bazı başvuru ve belgelendirme sistemleri sunulmaktadır. Bunlardan en önemlisi Madrid Protokolüdür
Madrid Protokolü, Türkiye'nin 01.01.1999 tarihinde taraf olduğu, 101 üye ülkeye sahip bir başvuru sistemidir.
Madrid Protokolünün avantajı tek bir başvuru otoritesi kullanılarak talep edilen ülkelere başvuru yapılabilmesidir. Söz konusu başvuru otoritesi Dünya Fikri Haklar Örgütüdür (WIPO - World Intellectual Property Organization)
Madrid Protokolü uyarınca başvuru yapabilmek için Türkiye'de aynı marka için bir marka başvurusuna veya tesciline sahip olunması gerekmektedir. Uluslararası tescil 5 yıl boyunca Türkiye'deki markaya bağımlı olmaktadır. Diğer bir deyişle Türkiye'deki marka tescili 5 yıl içerisinde geçersiz olursa uluslararası marka tescili de geçersiz olacaktır. Ancak, 5 yılın sonunda uluslararası tescil Türkiye'deki tescilden bağımsız hale gelecektir.
Üye ülkeler markayı tescil edip etmemekte özgürdür. Her ülke farklı bir karar verebilir.
Ulusal başvuru, markanızın Madrid Protokolüne üye olmayan ülkelerde korunmasını sağlamak üzere, ilgili ülkelerde yapılan başvurudur.
Koruma talep edilen her bir ülkede ayrı ayrı başvuru yapılması gerekmektedir.
Başvuru yapılan ülkeler markayı tescil edip etmemekte özgürdür. Her ülke farklı bir karar verebilir.
Yurtiçindeki ve yurtdışındaki marka işlemleriniz ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin!